België

Op 9 en 10 september 2024 zijn we op veler verzoek in België. Duik met ons in de wereld van ‘Stilgeboren baby’s’ en ‘Kinderen en Rouw’ en ontdek wat je in slechts een dag kunt bereiken. Een unieke kans om je kennis te verdiepen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en jezelf te onderscheiden. Onze specialisatie in een dag is ontworpen om je een snel en diepgaand inzicht te geven in een specifiek vakgebied waardoor je direct toepasbare expertise opdoet. 

Wat maakt onze specialisatie zo bijzonder? We begrijpen dat jouw tijd kostbaar is. Daarom hebben we een geconcentreerd programma samengesteld dat is ontworpen om je in een dag te voorzien van de essentiële kennis en vaardigheden. Geen compromissen, geen overbodige informatie – alleen wat je nodig hebt om je vak als professional nog beter te kunnen uitvoeren, allemaal in slechts een dag.

Onze deskundige trainers zijn gepassioneerd en toegewijd om jou te informeren en te inspireren op deze korte maar krachtige reis.

Dus waar wacht je nog op? maak je klaar voor een ervaring vol ontdekkingen, nieuwe inzichten en praktische toepassingen. Jouw reis begint hier, en het belooft een dag te worden die niet alleen leerzaam is, maar ook inspirerend en verrijkend. 

Specialisatie Stilgeboren Baby's

Specialisatie Kinderen & Rouw

Ongeveer 1200 kinderen overlijden jaarlijks tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Vòòr de 24 weken grens zijn het er zo ontzettend veel meer. Ben jij uitvaartverzorger, verloskundige, verpleegkundige, kraamverzorgster, arts of iemand die op welke manier dan ook te maken krijgt met stilgeboren baby’s en wil jij voor de ouders van deze kinderen het verschil maken, volg dan deze specialisatie.

Na het volgen van deze specialisatie heb je kennis over de fysiologie en pathologie van ongeboren baby’s en hoe bepalend de duur van de zwangerschap is voor de verzorging en wijze van opbaring. Daarnaast heb je kennis over de verschillende manieren van verzorgen, opbaren en de uitvaart en is er veel aandacht voor het intermenselijke contact en communicatie. De specialisatie wordt ondersteund door verhalen uit het echte leven van ouders, verpleegkundige en uitvaartverzorger. Door hun verhaal te vertellen en de verschillende perspectieven naast elkaar te leggen, wordt helder waarmee het verschil gemaakt kan worden en hoe belangrijk het is dat we samen werken. Een ieder vanuit zijn eigen professie.

Door deze korte specialisatie hoeven we niet meer stil te houden over de stilgeboren kinderen, maar kunnen wij met elkaar een lichtje zijn in het donker.

Programma

In deze specialisatie komt de basiskennis van de ontwikkeling en fysiologie van ongeboren baby’s aan bod. We pakken een stukje wet- en regelgeving mee en staan stil bij de verschillende wijzen van verzorgen en opbaren.
Verder komen in deze dag ouders aan het woord van een stilgeboren baby. Zij vertellen over hun ervaring en vooral wat hen geholpen heeft om met dit verlies te leven. Een verpleegkundige deelt haar verhaal over haar rol bij de geboorte van een stilgeboren baby. Samen met het verhaal van de uitvaartverzorger vormt dit onderdeel een drieluik, waar helder wordt dat we door samenwerken het verschil kunnen maken.
We delen ideeën over de wijze van uitvaart en geven handreikingen over hoe je de uitvaart en dagen voorafgaand aan de uitvaart vorm kan geven.
Daarnaast is er ruimte voor verdiepende vragen, casuïstiek en uitwisseling van ervaring.

Zo maken we elkaar sterker en  werken we met elkaar aan een maatschappij waar stilgeboren baby’s en hun ouders gekend worden.

 

Praktisch

  • Datum: 9 september 2024
  • Tijd: 9:30 uur – 16:30 uur
  • Locatie: Priorij Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout
  • Kosten: € 299,- (volg je ook de specialisatie Kinderen en Rouw? Dan is er een combitarief van € 550,- 
  • Na het volgen van de cursus ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Wil jij ook meer weten over het rouwproces van kinderen en wil je graag handvatten om hen beter te kunnen ondersteunen? 
Dan heb jij profijt bij deze combinatie van theorie en praktijk in deze specialisatie.

Als een kind iemand verliest, is dat een enorme ingrijpende gebeurtenis. Het kind krijgt te maken met gevoelens die het nog niet kende. In één klap kan het gevoel van vertrouwen en veiligheid verdwenen zijn. Dan hebben zij volwassenen om hen heen nodig om te kunnen omgaan met verlies en te kunnen rouwen.
Door deze specialisatie te volgen begrijp jij beter wat er in kinderen omgaat. Daarnaast krijg je bagage om nog beter te kunnen ondersteunen en kan je lastige dilemma’s makkelijker het hoofd bieden.
Aan het einde van de dag ga je naar huis met tools om kinderen en hun ouders/begeleiders optimaal te ondersteunen en begeleiden in een periode van rouw. 

Met deze specialisatie geef jij handen en voeten aan wat er in hart en hoofd omgaat bij kinderen. Je doorbreekt het taboe rondom de dood en maakt het omgaan met verlies voor jezelf als volwassene en voor de kinderen, die ons zo nodig hebben, doodeenvoudig voor nu, maar zeker ook voor de toekomst

Programma

We maken kennis met elkaar en bespreken de opzet van de training. Daarna starten we met een stukje achtergrond vanuit de psychologie en nemen we jullie in grote lijnen mee door de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en zoomen in op verlies en rouw in de verschillende leeftijdscategorieën. Praktijkverhalen zullen deze theorie ondersteunen, zodat het praktisch toepasbaar wordt. In de middag gaan we aan de slag met metaforen en werkvormen, zodat je concrete tools in handen krijgt om zo je ondersteuning vorm te geven. 

Praktisch

  • Datum: 10 september 2024
  • Tijd: 9:30 uur – 16:30 uur
  • Locatie: Priorij Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout
  • Kosten: € 299,- (volg je ook de specialisatie stilgeboren baby’s? Dan is er een combitarief van € 550,- 
  • Na het volgen van de cursus ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.